Geschiedenis
Het begon allemaal in 1970, toen een leegstaande melkfabriek werd ingericht voor een cultureel zomerproject gericht op jongeren. Amsterdam stond in die tijd te boek als “kosmies centrum” van de wereld en vanuit alle windstreken kwamen jonge mensen naar deze nieuwe culturele ontmoetingsplek, waar vanaf het begin verschillende kunstdisciplines werden samengebracht.
Sinds 1973 is de Melkweg permanent open als cultureel centrum en in de afgelopen 50 jaar is er veel veranderd: het gebouw werd verder aangepast op zijn nieuwe functie, er kwam een grote concertzaal bij en de programmering werd steeds belangrijker en professioneler.
De Melkweg is altijd een soort biotoop geweest van een verscheidenheid aan subculturen: van hippies naar punk en van grunge naar hiphop. Dankzij haar rijke geschiedenis staat de Melkweg over de hele wereld bekend als podium waar nieuwe artiesten en stromingen de ruimte krijgen en waar de groten der aarde optraden voor zij doorbraken naar het grote publiek.
Milkyway Cassettes
Het is 1971 als Frans Goossens, een twintiger uit Amsterdam, een baantje krijgt in de dan piepjonge Melkweg. Eind jaren 70 is hij als muziekprogrammeur verantwoordelijk voor het concertaanbod, waaronder ook festivals voor nieuw talent, zoals Hollandse Nieuwe en Provinciepop. Frans is dan al gegrepen door de niet-westerse muziek, die hij vanaf de jaren 80 een podium geeft in de Melkweg. Op het eigen Milkyway cassettelabel verschijnen vanaf 1982 liveopnames, gemaakt in de Melkweg.