RECAP: OYSTER 2024
We blikken terug op de tweede editie van Oyster!
Op zaterdag 1 februari vond de tweede editie van Kaynaş Club plaats in de Melkweg – een avond waarop Turkse muziek in al haar vormen samenkwam en genres moeiteloos in elkaar overvloeiden. Kaynaş, uitgesproken als 'kay-nash', is het Turkse woord voor "samenkomen"of "vermengen", iets wat we precies met dit festival wilden bewerkstelligen.
Zo dansten we op de elektronische psychedelica van Oh Voyage, blies Min Taka de zaal weg met met haar mix van mix van indie, liquid DnB, synth en hyperpop en trakteerde Jasper Verhulst (Altin Gun) ons op een Turkse psych-DJ-set! vol parels uit zijn zorgvuldig samengestelde platencollectie uit Istanbul. Supergroep Miskinler deed de UP broeien met hun aanstekelijke neo-psychedelica,
Taalhuis Amsterdam bracht ons samen met een taal uitwisseling in onze EXPO en Suzan Yücel ging in gesprek met Çiğdem Yüksel over haar werk ‘Je moest eens weten’ over de ongekende verhalen van de eerste generatie vrouwen uit Turkije. En Rainbow45 zorgde ervoor dat bezoeker de beste platen van Turkse acts, van progock tot arabesk en van folk tot hiphop wisten te scoren.
Wie de late uurtjes in wilden gaan en de smaak te pakken hadden gekregen, hadden geluk: bij Kaynaş Nightclub kon er nog lang door gedanst worden op de sets van Beraber, Rayne en drag DJ-duo kekik x kimyon!
Voorafgaand aan de avond vond een bijzondere Turks-Nederlandse taaluitwisseling plaats. In de EXPO kwamen taalenthousiastelingen samen voor een 'intercambio' georganiseerd door Taalhuis Amsterdam, waarin deelnemers in 45 minuten op een informele manier met elkaar oefenden – de perfecte opwarmer om in de sfeer van het festival te raken én elkaar beter te leren kennen.
Na de uitwisseling konden Kaynaş Club-bezoekers terecht bij de Turkse taal-helpdesk in de UP BAR, waar onze taalexperts Filiz en Yüsra klaarstonden om vragen te beantwoorden. Van het ontcijferen van songteksten tot het leren van handige zinnen in het Turks – geen vraag was te gek.
'Inside The Ring' is een doorlopende foto- en video serie die in 2016 begon, nadat Ceren Saner migreerde van Istanbul naar Berlijn. De serie verbeelde eerst haar persoonlijke reis in een nieuwe stad als een queer femme migrant, maar is uitgegroeid tot een visueel dagboek dat thema's als verbondenheid, identiteit en thuiskomen onderzoekt. Saner wordt gedreven door haar toewijding aan het herdenken en archiveren van verhalen die tegenwicht bieden aan de rigide, binaire en cis-hetero-patriarchale framing van de geschiedenis.
Het werk is nog steeds te bezoeken in MILK! Heb je het afgelopen zaterdag moeten missen? Je kan nog tot zondag 9 februari komen kijken in onse café aan de Marnixstraat.
Kaynaş Club is één van de drie huisfestivals van Melkweg. Naast Kaynaş Club kunnen bezoekers op 15 februari naar Oyster, ons Uk hiphop, R&B en electronic festival met acts als RUBII, SamRecks, dialE en Saiming. Heavy liefhebbers kunnen op zaterdag 24 mei naar ons punkfestival Pretty Pissed, met acts als Urban Heat, Soft Play, Soapbox en BILK.
Foto's: Joyce van Doorn, JVDPhotography