AFSTUDEREN IN DE MELKWEG: NATALIE, NABIL EN DINA DEDEN HET

Foto's: Linde Dorenbos

Hoe is het om af te studeren in de muziekindustrie? De afgelopen maanden organiseerden tientallen studenten van verschillende muziekopleidingen uit de regio hun eigen afstudeeravond. Vanuit de studie en mede onder begeleiding van Melkweg leerden ze deze vanuit verschillende facetten voor te bereiden. Welke gear heb ik nodig, wat zet je op een rider, hoe verloopt een productie, en wat heb ik nodig om mijn event te promoten? We spraken met drie kersverse alumni - Dina, Nabil en Natalie - over hun ervaring.

De afgestudeerde theatermaker-docent Nabil Benkers organiseerde met zijn studiegenoten het programma 'Total Destruction, The Only Solution?'. Al bij het indienen van hun anarchistische en filosofische promotekst werd duidelijk dat dit een verrassende avond zou gaan worden. De show stond in het teken van muzikale expressie, waarin rappers je confronteren met de brute daden van de mensheid.

Dina maakte mooi gebruik van de gelegenheid om de release van haar EP presenteren. Haar stijl omschrijft ze als 'door jazz geïnspireerde popliedjes die klinken als een zonnige zondagochtend met een kopje koffie.' Als support konden aanwezigen genieten van hiphop- en funkband Third Party & soulzangeres Alisha Jasmine. 

Het programma 'Heavy Is The Night', afstudeerevent van AEMA-alumnus Natalie, had zo maar een ADE-event kunnen zijn. Naast de elektronische producties en sinistere soundscapes die te horen waren van Johnny Dy en Mirovian Drift, balanceert Natalie tussen drum & bass en techno, die ze aanvult met haar spookachtige vocalen.

Er was een moment tijdens het slotapplaus dat me echt raakte - het was zoveel meer dan ik had verwacht en het voelde gewoon heel oprecht. Ik werd echt emotioneel!

Natalie

Volle bak bij 'Total Destruction, The Only Solution?'

Wat waren jullie persoonlijke hoogtepunten van de avond?

Natalie: "Er was een moment tijdens het slotapplaus dat me echt raakte - het was zoveel meer dan ik had verwacht en het voelde gewoon heel oprecht. Ik werd echt emotioneel!"

Dina: "Op het podium in de Melkweg staan was er zeker wel een! Er ging veel plannen, repeteren en stressen aan vooraf, maar eenmaal op het podium voor een zaal die toch wel goed gevuld was, was heel bijzonder."

Nabil: "Ik denk het moment dat we in de middag te horen kregen dat er nog maar een x aantal kaarten beschikbaar waren en uiteindelijk de zaal hebben uitverkocht. En het performen voor een volle zaal in Amsterdam voor je eigen mensen is een prachtige ervaring."
 

En hoe het was om in de Melkweg af te studeren?

Natalie: "Ik had me echt geen betere ervaring kunnen wensen. Het geluid was perfect en de hele ervaring was erg professioneel en positief."

Dina: "Het verliep heel fijn, contact met Johanneke was goed en duidelijk en de crew op de dag zelf was heel aardig en behulpzaam. Ik ervaarde zelf wel stress vooraf, omdat ik de zaal graag vol wilde krijgen, de show zo goed mogelijk wilde neerzetten, maar natuurlijk ook gewoon omdat het mijn afstudeerconcert was. Dat zou op elke plek het geval zijn geweest, dus ik ben blij dat hier zoveel duidelijkheid was. Ik wist wat ik kon verwachten en überhaupt is de mogelijkheid om in de Melkweg af te studeren geweldig!"

Nabil: "De drie maanden waarin we repeteerden en bezig waren met het creëren van dit album waren wij ook bezig met het onderzoeken hoe je poppodia en theater samen kan brengen. Hiervoor was de Melkweg de perfecte locatie om dit onderzoek te tonen. Ondanks dat we alles ruim van te voren hadden voorbereid qua licht, styling, mise en scène etc kwam alles pas echt samen in de zaal zelf. Dat was spannend want je kon pas in de zaal repeteren op de zag zelf. Maar de crew die wij aangewezen kregen vanuit de Melkweg hadden ons goed geholpen en probeerde ook mee te denken hoe we de performance nog naar een hoger niveau konden tillen. Al met al een mooie ervaring die smaakt naar meer."

Samen met de Melkweg crew hebben we de performance naar een hoger niveau kunnen tillen. Al met al een mooie ervaring die smaakt naar meer.

Nabil

Links: Natalie met Age of Aconitum tijdens Heavy Is The Night

Naast de afstudeeravonden van Natalie, Nabil en Dina presenteren jaarlijks nog veel meer studenten hun harde werk op onze planken. Deelnemende opleidingen waren dit jaar: AEMA & CvA Pop, Conservatorium van Haarlem, PACT+ en Academie voor Theater en Dans.

Wij bieden jong en creatief talent graag de mogelijkheid zich te ontwikkelen als maker, artiest of ondernemer en hun weg te vinden in de Nederlandse kunst- en cultuursector. Meer weten over wat jij als jonge, creatieve maker kan betekenen bij Melkweg? Lees op onze Young Creatives-pagina meer over onze programma’s, samenwerkingen en trajecten:

A dancing crowd within the Melkweg with a single singer on the stage.

ALTIJD VOORAAN MET DE NIEUWSBRIEF

De nieuwste shows, het laatste Melkwegnieuws en leuke acties in je mailbox? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!
Wij gaan zorgvuldig met je persoonsgegevens om. Voor meer informatie, check ons Privacy Statement.