RADAR INTERVIEW: RICHARDA EN DANNY DUBB
In gesprek met RADAR-artiesten Richarda en Danny Dubb
Bij Melkweg RADAR ontdek je de beste upcoming acts van het moment. De editie van vrijdag 6 december wordt een avond voor liefhebbers van R&B en soul. Van de klassiek gewortelde R&B van NIA tot aanstekelijke grooves met een verhaal van Shamis. We spraken met hen in de aanloop van hun Radar-show!
Shamis en NIA in het kort
De Amsterdamse muzikant Misha van der Winkel (Shamis) begon als hiphop-dj op zijn twaalfde. De afgelopen 20 jaar tourde en schreef hij muziek voor artiesten als Pete Philly & Perquisite, Rilan & The Bombardiers, Lorrèn en Jiggy Djé. Als mede-oprichter van het label/platform INI Movement helpt hij artiesten in hun muzikale samenwerkingen. De Amsterdams-Bulgaarse celliste en zangeres Nia Ralinova (NIA) verkent met haar soloproject de grenzen van R&B, soul en electronica, met een klassieke twist. Als sessiemuzikant trad ze al op met grote namen als Burna Boy, Sophie Straat, Sor en Emily Sandé.
Hi Misha! Je hebt net een nieuwe single uit met Kay Slice genaamd ‘If They Fight’. Wat is het verhaal achter dit nummer?
Misha: "‘If They Fight’ is al een tijdje geleden geschreven, toen ik bezig was met mijn soloproject dat nu Shamis is. Veel van mijn uitgebrachte muziek bestaat al heel lang. Dit nummer vertelt het verhaal van een Syrische man die vlucht naar het eiland Lesbos in Griekenland. Hij heeft zijn kinderen achtergelaten in Syrië omdat hij de vluchtreis te gevaarlijk vindt, en hoopt zijn kinderen op een andere manier naar Europa te laten komen. In de tussentijd probeert hij een veilige plek voor zijn gezin te zoeken, ver weg van de oorlog. Met dit nummer wil ik vluchtelingen steun bieden. Ondanks de negatieve houding tegenover hen, hoop ik vertrouwen en liefde over te brengen. Wat dit nummer ook typisch Shamis maakt, is de ritmiek.”
Wat is volgens jou typisch Shamis?
Misha: “Ik begon als dj en maakte gebruik van dansbaarheid en ritmiek in mijn muziek. Vroeger was ik enorm fan van Michael Jackson, wat mijn muziek sterk heeft beïnvloed. Ik kopieerde zijn stijl, met invloeden van ritme, disco en Afrikaanse sounds. Daarnaast was hiphopmuziek een belangrijk uitgangspunt, met soulvolle hiphop, jazz en funk-invloeden. Deze elementen hoor je terug in mijn producties, en komen ook terug in samenwerkingen. In mijn muziek behandel ik ook verschillende thema's. Ik ben altijd een wereldverbeteraar geweest en heb de neiging om ergens een punt van te maken of me ertegen te verzetten, om zo mijn frustratie te uiten over onderwerpen zoals oorlog. Daarnaast ben ik ook spiritueel ingesteld.”
Misha van der Winkel (Shamis)
Nia, jij bent opgegroeid in een muzikale familie, met een moeder die jazzmuzikant is. Hoe was jouw thuis van invloed op jouw muziek?
Nia: “Ik kom uit een muzikale familie, dus het voelde voor mij heel natuurlijk om iets met muziek te gaan doen. Kunst en muziek waren altijd al aanwezig in mijn leven. Wat mij vooral beïnvloedde, waren de cassettebandjes van mijn moeder. Ik hoorde artiesten als Lauryn Hill, Erykah Badu en Ella Fitzgerald. Op vijfjarige leeftijd begon ik cello te spelen, en me te richten op klassieke muziek, terwijl thuis vaak jazz en funk werd gedraaid. Dit zorgde ervoor dat ik een breder palet had om verschillende genres te verkennen. Daarnaast heeft het feit dat ik vaak verhuisde, in verschillende landen woonde en verschillende culturen ontdekte, mijn muzikale richting zeker gevormd. Doordat ik zoveel reisde, kon ik nergens echt iets opbouwen, maar ik heb wel veel geleerd van die verschillende culturen. In mijn muziek komen deze ervaringen tot leven, als een soort thuis waar ik me aan vasthield tijdens mijn vele reizen.”
In jouw nieuwe EP 'Freefall' wil je dat de luisteraar de muziek echt voelt. Het nummer '111' duurt 6 minuten en wordt beschreven als pure gelukzaligheid. Is je muziek altijd zo intuïtief?
Nia: "Het schrijven van de EP was vooral een ontsnapping; ik kon mijn gedachten verzamelen terwijl ik door een overgangsperiode in mijn leven ging. Alle nummers op de EP weerspiegelen mijn gevoelens op dat moment, dus ik denk dat we kunnen zeggen dat intuïtief schrijven goed bij mijn stijl past. Ik ben blij dat nummer 111 dat weet over te brengen. Kunnen experimenteren op verschillende terreinen, en mijn kennis uitbreiden maakt me enthousiast om nieuwe muziek te creëren en schrijven. Ik hoop dat dit ook terug te zien is in het eindresultaat."
Nia Ralinova (NIA)
Jullie hebben allebei flink wat samenwerkingen op jullie naam staan, zoals songs schrijven voor Pete Philly & Perquisite (Shamis) en een tournee met Burna Boy (NIA). Hoe verloopt dat, en wat vindt je belangrijk als je met een artiest de studio induikt?
Misha: “Het samenwerken met andere artiesten vind ik een van de leukste dingen die er is. Je werkt samen naar een hoger doel, waarbij iedereen zijn eigen unieke kwaliteiten bijdraagt. Dit resulteert in een unieke sound. In het geval van Shamis begin ik zelf met het uitwerken van een idee. Ik zoek naar iemand die mijn muziek versterkt.”
Nia: "Samenwerkingen bieden een unieke kans om een deel van jezelf in het project van iemand anders te brengen, en tegelijkertijd hun invloeden in je eigen werk op te nemen. Dat is precies waar muziek voor mij om draait: het delen van energie en creativiteit. Het is prachtig om te zien hoe iedereen, met openheid en liefde, een stukje van zichzelf in een gezamenlijke creatie stopt. Ik ben ervan overtuigd dat muziek een collectieve en verenigende kracht heeft, en dat is precies wat het zo bijzonder maakt. Verder werk ik als sessiemuzikant samen met verschillende artiesten. Het is altijd een ongelooflijke ervaring om op het podium te staan met grote namen, zoals Burna Boy, en het vult me keer op keer met inspirerende ideeën.”
Fotografie: Rebecca Korsmit