RADAR INTERVIEW YAN LÂLE

Bij Melkweg RADAR ontdek je de nieuwste Nederlandse acts van het moment, live vanuit de UP! Op woensdag 26 juni ontvangen we de bands Yan Lâle en Dorpsstraat 3. In de week voor de show spraken we met Yan Lâle, naar aanleiding van hun net uitgebrachte debuut-EP.

Allereerst, gefeliciteerd met het uitbrengen van jullie debuut-EP! Deze heet ‘Otherlands’. Vanwaar deze naamkeuze?

Tuğçe: “We hadden eerst een andere naam. Maar Otherlands ontstond vanuit de coverart.”
Tom: “Dankzij de vriendin van Marc, trouwens. Alle lof voor Maria voor het maken van onze prachtige cover!”
Tuğçe: “Maria kwam met het concept om de EP ‘Otherlands’ te noemen, omdat het eigenlijk in alle nummers voelt alsof je naar een andere wereld of een ander land reist.”
Tom: “Onze muziek is nogal buitenaards en mysterieus, dus de naam paste er goed bij.”
Tuğçe: “En Marc is Spaans en ik ben Turks.”
Marc: “We mixen verschillende achtergronden en culturen in hetzelfde project, die op een bepaalde manier multicultureel en eclectisch. We vonden dat deze naam een mooie weergave was van wat we wilden bereiken met onze nummers, en met dit project.”

V.l.n.r.: Marc (toetsen), Midas (gitaar), Tuğçe (zang), Floris (bas) & Tom (drums)

Eerder maakten we al kennis met de singles ‘Into the Blue’, ‘A Touch of Darkness’ en ‘Lonely Land’, kunnen jullie ons iets vertellen over deze songs?

Tuğçe: “Het zijn de eerste drie nummers die we samen schreven. We kregen de kans om ze op te nemen in een studio van onze opleiding. Nadat we ze hadden opgenomen, volgden de andere nummers.”
Marc: “We kenden elkaar nog niet echt goed, maar deze liedjes waren snel geschreven. Dus we kunnen zeggen dat hier de magie en de chemie begon.”
Tom: “Dat moment was echt bijzonder, omdat we aanvankelijk bij elkaar waren gezet als een schoolproject. Je werd gewoon samengesteld met willekeurige mensen. En in de eerste les schreven we meteen ‘A Touch of Darkness’, al heel snel. Ik had dat nooit eerder meegemaakt.”

Zijn er thema's die terugkomen in jullie liedjes? Hoe bedenken jullie die?

Tuğçe: “Er zijn thema's die altijd terugkomen, zoals de natuur. Ik denk dat [de natuur] voor mij een vrij direct startpunt van schrijven is. En meestal bedenk ik gewoon wat willekeurige dingen. Uiteindelijk wordt er een betekenis aan toegevoegd. Dat thema wordt ook op een of andere manier één met de muziek, zo helpt de muziek ook bij het creëren van een betekenis voor deze teksten.”
Tom: “Ik denk dat jouw teksten heel associatief zijn. Ze passen bij de sfeer van mysterie, natuur en andere werelden.”
Tuğçe: “Onze teksten gaan meestal over een andere wereld. Ze zijn vaak fictief, maar gaan ook over de werkelijkheid. Als je ze gewoon zo maar leest, dan zijn ze misschien raar. Ik probeer ze in ieder geval nooit super serieus of politiek te maken.”

"De natuur is een vrij direct startpunt in onze muziek."

Yan Lâle

Jullie creëren een soort tweetalige mix. Is jullie publiek ook meertalig of internationaal?

Tom: “Nou, onlangs speelden we voor Gaye Su Akyol. En dat was inderdaad een heel ander publiek.”
Tuğçe: “Zij is een Turkse psychedelische rockartiest, dus er was veel Turks publiek. Maar we gaan ook de Popronde doen dit jaar.”
Marc: “En we gaan optreden in Spanje, in mijn woonplaats in Valencia! Ik vind het heel cool, om dit project dat zoveel voor me betekent, ook daar heen te kunnen brengen.”
Floris: “We proberen overal op te treden, we voelen ons overal thuis.”

Jullie noemen jullie fans op Instagram liefkozend 'lovely tulips'. Waar komt dat vandaan? 

Tuğçe: "Onze bandnaam, Yan Lâle, betekent 'brand, tulp!'. Ik vind het leuk om in onze posts woordspelingen te maken met 'Yan' of 'Lâle'.
Tom: "We kozen voor de tulp, omdat we Turkse muziek maken, en tegelijkertijd is de tulp echt een Nederlands symbool."

Afgelopen februari stonden jullie nog op de eerste editie van Kaynaş Club (ons gloednieuwe psychedelisch-georiënteerde festival, red.). Hoe was dat?

Tom: “Het was zo cool! Lalalar ook. Wauw.”
Tuğçe: “Het was een eer om op de eerste editie te mogen spelen, een droom die uitkwam. Ik had niet verwacht dat we zo snel op een Turks festival zouden spelen. We kregen deze kans dankzij Johanneke (programmeur Talent & Educatie, red) die ons zag tijdens de finale van de Amsterdamse Popprijs. Het voelde echt voorbestemd. Maar ik vond wel dat wij nog het minst Turks klonken.”
Tom: “De meeste bands van die line-up maken een moderne versie van traditionele muziek. We gebruiken wel Turkse melodieën, maar onze nummers zijn niet echt traditioneel. Dat onderscheidt ons wel echt. Het festival voelde als een mooie samenkomst van mensen die van ons soort muziek houden. ”

"We gebruiken Turkse melodieën, maar onze nummers zijn niet traditioneel. Dat onderscheidt ons wel echt."

Yan Lâle

De laatste vraag alweer! Wat kunnen we van deze RADAR-show verwachten?

Tom: “Ten eerste vinden we het echt geweldig om met Dorpsstraat 3 te spelen! Ik heb ze eigenlijk nog nooit live gezien, dus ik kijk er erg naar uit om hun te zien optreden. We kennen ze al heel lang. ”
Floris: “Klopt, het zijn goede vrienden van ons.”
Tom: “En we kijken er ook naar uit om onze hele EP te spelen, met een paar nieuwe nummers.”
Tuğçe: “Ik denk dat het publiek van onze bands ook goed bij elkaar past. Misschien verschilt onze muziek, maar het publiek zal denk ik van beide houden."

Foto's door: Daisy Stoffer

AGENDA:

    A dancing crowd within the Melkweg with a single singer on the stage.

    ALTIJD VOORAAN MET DE NIEUWSBRIEF

    De nieuwste shows, het laatste Melkwegnieuws en leuke acties in je mailbox? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!
    Wij gaan zorgvuldig met je persoonsgegevens om. Voor meer informatie, check ons Privacy Statement.