15 JAAR FIESTA MACUMBA: ‘DIT IS ONZE CULTUUR’

Al vijftien jaar lang zetten zij latin op de kaart in de Nederlandse clubcultuur: Stefan en Maurino, organisatoren van Fiesta Macumba. Met inmiddels tien vaste zalen in het land en meer dan zestig edities per jaar kunnen we wel stellen dat ze een onmisbare kleur brengen aan het Nederlandse nachtleven. We spraken hen in aanloop naar de jubileumeditie, in een letterlijke walk down memory lane door de zalen van ons pand. In dit interview duiken we in hun geschiedenis en ontdekken we hoe ze de Latijnse en tropische klanken naar Nederland hebben gebracht.

Daar staan we dan, in de Oude Zaal. Roept dat wat herinneringen op?

Maurino: Ja, dit is waar het voor ons in Melkweg begon al die jaren geleden. Diezelfde zomer raakten we het overigens al. Toen gingen we naar de Max: ‘de XL’-editie, zo noemden we het toen, haha. 

Stefan: Dat was dan toch best een grote stap, omdat we zo klein begonnen waren in Pakhuis Wilhelmina, met 70 man. Iedere editie groter dan dat was voor ons de XL-editie. Zo hebben we heel vaak door de jaren heen iets een XL-editie genoemd, haha.

Maurino: Maar de sfeer is vandaag de dag nog even tof en intiem als die eerste edities in Pakhuis Wilhelmina, of in de Oude Zaal. Het is nog steeds een clubnacht waar mensen graag dicht op elkaar dansen, lekker heet en kolkend, weet je wel.

Vijftien jaar hebben jullie zometeen in de achterzak. En niet te vergeten: een hele hoop uitverkochte edities. Merken jullie dat Fiesta een eigen community heeft opgebouwd in al die jaren?

Stefan: In het begin waren het de liefhebbers die erop afkwamen. Mensen die de muziek echt kenden. Een paar jaar later, toen we hier in Melkweg begonnen, merkten we dat er ook nieuw publiek op afkwam om kennis te maken met de muziek en cultuur. 

Maurino: Wat je natuurlijk ziet, is dat Latin wereldwijd ontzettend gegroeid is. Het is het tweede meest gestreamde genre - zelfs de grootste artiest van dit moment is Latin! Er heeft een duidelijke shift plaatsgevonden in de loop der jaren. We merken, al helemaal sinds corona, dat er een heel nieuw publiek is wat ons gevonden heeft. Het is ook daarom dat het ons lukt om consistent, in die twaalf steden, vijftig edities per jaar uit te verkopen. Volgens mij is dat uniek. Ik weet niet of dat zo is, maar ik denk dat geen clubconcept dat doet of heeft gedaan ooit in Nederland. 

Stefan: Wat ook wel kenmerkend voor Fiesta Macumba is, is dat ons publiek heel gemêleerd is. Dan heb ik het niet alleen over afkomst, maar ook over leeftijd. Alles vanaf 21 tot 45 jaar, in alle kleuren en verschillen. Dat resulteert in een heel breed publiek dat Macumba weet te vinden.

Latin is wereldwijd ontzettend gegroeid. We merken dat een heel nieuw publiek ons gevonden heeft en kunnen zo vijftig edities per jaar uitverkopen.

Maurino, organisatie Fiesta Macumba

Waar is Macumba uit ontstaan?

Maurino: We hebben dit feest bedacht uit een behoefte van onszelf. Het is onze cultuur, onze muziek en de behoefte die wij hadden om die muziek te horen. We waren misschien niet de eerste organisatie om dit genre aan de man te brengen, maar we waren er wel heel vroeg bij om dat naar een groter publiek te brengen. 

Over een groter publiek gesproken, dan is er ook nog Festival Macumba.

Maurino: Klopt, we hebben nu net onze vierde editie gehad. Het idee daarvoor is eigenlijk al ontstaan bij de allereerste editie in het Pakhuis Wilhelmina, die we toentertijd organiseerden met mede-grondlegger Pedro Campos. Toen zei ik al: ‘Er moet ooit een festival komen.’ Misschien was het de rum. Uiteindelijk zijn we een jaartje of zeven geleden om de tafel gaan zitten met onze resident DJ's en partners Michael van Dam (Mickster) en Nidal Lakrouz (Cruzito). We zeiden: oké, we gaan samen een festival bouwen. Toen hebben we een soort van pilot gedraaid op een ander festival, Summer Break. Daardoor zijn we erin gegaan met hele grote ambities. Zelfs zo groot dat we nog een derde partner aan tafel hebben gekregen.

Stefan: ‘Ik was nog niet zo ver met die ambitie, de eerste editie. Tot we hier de eerste keer de XL-editie deden, die was ver van tevoren uitverkocht. Fiesta Macumba in heel Melkweg, alle zalen! Toen was het me duidelijk: we hebben nog meer ruimte nodig. Dat gebeurde ook tijdens het festival trouwens. Waar we het eerste jaar voor 4.500 man hebben gestaan, stonden we het tweede jaar voor 7 tot 8000, het jaar daarop richting de 10 duizend en de afgelopen editie hebben we ruim 12 duizend kaarten verkocht! Daarin zie je weer die constante groei, waar ik echt wel heel blij mee ben.

Wat heeft Melkweg daarin voor jullie betekend?

Maurino: Ik weet nog heel goed dat we de eerste keer hier kwamen en elkaar een knuffel gaven met de gedachte: wow. Het is ons gewoon gelukt om dit te organiseren en dat het ook nog eens uitverkoopt. Het was echt zo ongelooflijk en er kwam zo'n energie vanuit de zaal en ons hele team. Ik krijg er nog steeds kippenvel van als ik erover nadenk.

Stefan: We zijn hier elke maand en het voelt voor ons gewoon als thuis inmiddels. Al jaren.

Maurino: Dit is echt de perfecte plek om maandelijks terug te komen en dit feest te geven. 

Hoe kwamen jullie van Pakhuis Wilhelmina uiteindelijk in Melkweg terecht?

Maurino: Rond die tijd ben ik gaan werken bij Melkweg als bedrijfsleider. Dat was echt mijn leukste baan ooit. Vrij snel ben ik met de programmeurs te praten, maar het heeft toch wel drie jaar geduurd voordat ik bij ze kon doordringen, haha. 

Eén zomer was het heel rustig hier. Toen kregen we van Camiel en van John de kans om ons feestje uit te proberen in de Oude Zaal. We kregen gelijk vier vrijdagen achter elkaar. Dat was heel pittig. Niemand wist van ons bestaan af, dus we hebben de hele stad ondergeplakt. Overal zag je ‘Fiesta Macumba’. 

Stefan: De eerste editie kwam er iets van 420 man op af. De tweede week kwamen er 470, de derde week 500 en de vierde week bijna uitverkocht. Die zomer hadden we bewezen dat het hier goed kon plaatsvinden.

Maurino: De eerste paar edities hadden we live muziek vooraf. Dan stond er een bandje op het podium en de dj's stonden vast in de hoek. Als we dan door gingen naar het clubprogramma, gingen we met barrier en al recht door het publiek heen. Iedereen moest duwen. Dan stonden we boven op die booth om mensen weg te wuiven. Haha, daarna ging de avond los. 

Maurino: Als je het over broeierig hebt en lekker vies, dat is de oude zaal. En als je Macumba kent, weet je dat we net zo hard mee partyen achter de deck als ervoor.  Een van de eerste edities was iedereen zo van de kaart, ik weet niet wat er gebeurde, maar al die draaitafels vielen van de dek af en de pitch ging helemaal omlaag. Dat mogen jullie nu wel weten, haha. Het was nog 20 minuten te gaan en er was weinig te redden. Toen dachten we, weet je wat, let's call it a night. Lichten maar aan, we gaan naar huis.

We proberen het geluid dat je daar op straat hoort, hier te vertegenwoordigen.

Maurino, organisatie Fiesta Macumba

Jullie hebben het over broeierig en over smerig. Zijn dat de steekwoorden van Fiesta Macumba? Hoe zouden jullie het omschrijven?

Stefan: Het zit al in de naam zelf. Macumba: Het is een beetje voodoo, een beetje bezwerend. Zo ervaren we het ook. Je raakt een beetje in trance van het moment, van het publiek, de sfeer. Het sleept je mee. Ik denk dat dat misschien wat kernwoorden zijn.

Maurino: En het is onze cultuur. We komen uit Latijns-Amerika. We proberen het geluid dat je daar op straat hoort, hier te vertegenwoordigen. Ook daar is de muziek ontwikkeld in de loop der jaren en dat proberen we hier te laten klinken. Toen wij begonnen was de mestizo movement en Manu Chao vibe, groot. Nu hoor je het ook in reggaeton en pop. 

Wat zouden jullie nog willen? Is er nog een stoute droom die mag plaatsvinden?

Maurino: Ik droom er nog wel van om op de een of andere manier het concept te kunnen verplaatsen naar andere landen - of zelfs continenten. Of dat kan, weet ik niet.

Stefan: Maar al die andere dingen, zoals de XL-edities en het festival, leken ook super ongrijpbaar en onmogelijk. Dus wie weet lukt dit ook wel.

Vrijdag 8 september blaast Fiesta Macumba 15 kaarsjes uit. Dit evenement is uitverkocht. Maar niet getreurd, voor de volgende editie van vrijdag 13 oktober zijn al tickets te koop!

A dancing crowd within the Melkweg with a single singer on the stage.

ALTIJD VOORAAN MET DE NIEUWSBRIEF

De nieuwste shows, het laatste Melkwegnieuws en leuke acties in je mailbox? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!
Wij gaan zorgvuldig met je persoonsgegevens om. Voor meer informatie, check ons Privacy Statement.