FILMS CINERADAR #7 BEKEND
Op zoek naar het beste nieuwe Nederlandse filmtalent
Samen met Cineville en VERS zijn we voor jou de filmacademies en thuisstudio’s weer ingedoken op zoek naar het beste nieuwe Nederlandse filmtalent, en de selectie voor de zesde editie is nu bekend! Woensdag 22 november kan je in onze Cinema kijken naar de volgende nieuwe korte films van jonge makers uit eigen land:
✘ Day 366 - Rozemarijn Elisa
✘ GLEUF - Isis Cabolet
✘ The resurrection of a leaf - Lemuël de Graav
✘ Mondaino (a deer way to mountain) - Nina Marte Wilson en Rune Tuerlinckx
✘ Dancing in the Shadows - Elliot Bloom & Alex Gordon-Gibson
✘ Groter dan je bent - Luca van der Vossen
We stellen de talenten graag aan je voor:
"Een jonge vrouw haalt door het raam van haar huiskamer onverwacht geluk naar binnen. De ontmoeting biedt haar liefde en hoop in moeilijke, eenzame dagen. Kun je je daarin verliezen, ook als het niet voor altijd is? Ultrakort drama, opgenomen op 16mm-film."
Maker: Actrice, schrijver die negen jaar in Londen heeft gewoond, en nog steeds op zoek is naar de perfecte plek voor mijn hart en huis. Ik maak films over eenzaamheid, het zoeken naar geluk, de kwetsbaarheid van het leven en zoek dat op in elk aspect van mijn leven. Ik heb nu meerdere korte films op mijn naam als schrijver, en als actrice in films gespeeld en op het toneel gestaan. Kan niet wachten om nog meer verhalen te vertellen.
"De 70-jarige Edith, die in sociaal en mentaal isolement is geraakt, komt in contact met een even zo eenzame jongeman, die, hoewel zij uitersten zijn, de levenslust weer in haar aanwakkert."
Maker: Isis Cabolet is een Nederlandse actrice, woonachtig in Amsterdam. In 2011 voltooide ze haar opleiding aan de Toneelacademie Maastricht. Sinds 2012 maakt ze deel uit van theatergezelschap Bouillabaisse. Voorheen zat ze bij Toneelgroep Amsterdam.
"The resurrection of a leaf is an imitation on real life with a leaf as a synonym of our cycle."
Maker: Lemuël de Graav (1998) is een multidisciplinaire kunstenaar waar de boventoon wordt gevoerd door poëzie als beeldtaal. Hij gelooft dat het verbeeldingsvermogen van het publiek niet onderschat dient te worden en legt daardoor de verantwoordelijkheid van de vertaalslag van zijn films grotendeels bij de kijker als individu. In 2020 won hij de 1e ILFU internationale verhalenwedstrijd met zijn film Ik haat poëzie. Ook representeerde hij Nederland op het WK Poetry Slam in Parijs. Lemuël is dit jaar afgestudeerd aan de NFA als scenarist, maar is tevens ook de regisseur van the resurrection of a leaf en dramaturg van de documentaire Paul en Paul.
"De film is een gedicht in beelden, een reisdocument waarin we vastleggen hoe we dwalen door een veranderend landschap en verloren lopen in onszelf en elkaar."
Makers: Rune Tuerlinckx, afgestudeerd beeldhouwer, en Nina Marte Wilson, afgestudeerd performer, treden beide graag buiten hun medium om te experimenteren met de verschillende soorten uitkomsten van hun bevindingen. Hun werk komt veelal voort vanuit een ritueel proces, waarin de natuur of natuurlijke elementen centraal staan.
"Wat als onze schaduwen ons ware zelf zijn dat vecht om gezien te worden? Een korte animatie die deze vraag onderzoekt door middel van dans en geluid."
Makers: Alex ziet zichzelf als een allround creatief met een groeiende nieuwsgierigheid naar de manieren waarop mensen zich in bepaalde ruimtes of plaatsen bevinden. Ze streeft ernaar een zo sterk mogelijke band op te bouwen met de omgeving door gebruik te maken van de creatieve communicatiemiddelen die ze het beste kent. Elliot is gefascineerd door zowel het surrealistische als het abstracte. Hij heeft Afro-Surrealisme gedoceerd aan BA-studenten en zijn focus ligt op hoe deze middelen ons kunnen helpen de absurditeiten van onze huidige realiteit te onthullen en ons bewustzijn te verhogen. Beiden zijn autodidactische filmmakers die graag experimenteren en spelen met het medium film.
‘Groter dan je bent' is een korte, handgetekende animatiefilm die vragen verkent over herstel en het herkaderen van intieme jeugdherinneringen door een hoopvolle lens. Verfijnd geanimeerde analoge potloodtekeningen ontstaan en verdwijnen binnen een associatieve verhaalvorm. Ondersteund door subtiele pianomuziek, omgevingsgeluiden en openhartige teksten creëert de film een tedere sfeer om thema's als het in vraag stellen van jezelf, je verleden en je interne strijd te verkennen. Dit vraagt de kijker om na te denken over persoonlijke groei door een nieuwe lens. Kunnen we de onschuld van het verleden koesteren, ook als het tegenstrijdig kan voelen om er naar te kijken?
Maker: Luca van der Vossen (1999) is illustrator en animator, gevestigd in Utrecht. Hij visualiseert graag dingen die ongrijpbaar kunnen voelen, zoals emoties, dromen en kwetsbaarheden. Door zijn kleurrijke, poëtische en vaak hoopvolle aanpak hoopt hij de kijk van mensen op verschillende onderwerpen te verruimen. Zijn werk kan worden omschreven als speels, gevoelig en divers.