Interview: Anna Veenstra
Interview: Anna Veenstra
Melkweg biedt de mogelijkheid je te ontwikkelen als maker, artiest of ondernemer en je weg te vinden in de Nederlandse kunst- en cultuursector. Voor Young Creatives interviewen we makers die deze kans hebben gekregen en daar meer over willen vertellen. Deze keer: Anna Veenstra.
Wie ben jij en wat doe je?
Ik ben Anna Veenstra, woon in Amsterdam en werk sinds 2015 als muziekprogrammeur voor de Melkweg. Vanuit die rol ben ik medeverantwoordelijk voor het samenstellen van het muziekprogramma van de Melkweg. Denk daarbij aan festivals, clubnachten en in mijn geval vooral een paar honderd concerten per jaar. Daarbij boek ik een breed scala aan artiesten en genres: van de eerste Nederlandse show van Billie Eilish tot heavy shows als Frank Carter & The Rattlenakes en van Orchestra Baobab tot K-pop.
Wat is jouw drijfveer om dit werk te doen?
Het meest enthousiast word ik van jong veelbelovend talent dat je kunt laten doorgroeien, soms binnen de Melkweg en soms zelfs richting AFAS of Ziggo Dome. Mooi voorbeeld is S10 die bij ons heel klein begonnen is in onze kleinste zaal vol vrienden en familie en die binnenkort voor duizenden mensen in de AFAS staat. Of RIMON die bij ons haar allereerste live show speelde in de UP. Als programmeur ben je maar een kleine schakel in het geheel, maar ondertussen toch belangrijk voor de ontwikkeling van een artiest.
Hoe ben jij verbonden aan de Melkweg?
Eigenlijk werk ik al sinds mijn achttiende bijna onafgebroken bij de Melkweg. Ik begon met een stage op de afdeling publiciteit en stroomde daarna door als stagiair Programma. In deze periode ging ik veel naar concerten, was ik bijna dag en nacht in de Melkweg te vinden en begon ik ook kassa- en garderobe diensten te draaien om wat bij te verdienen. Ik heb zelfs nog plaatjes gedraaid voor en na concerten. Na mijn studie Music Management heb ik de Melkweg verlaten om boekersassistent bij MOJO te worden, maar gelukkig werd ik na een jaar gevraagd om terug te komen en programmeur te worden en was ik weer terug op het vertrouwde nest!
Eigenlijk is de Melkweg de optimale leerschool geweest en ben ik volwassen geworden in en met de Melkweg. Ik heb de kneepjes van het vak geleerd en een netwerk opgebouwd, maar ook geleerd leiding te geven en projecten te managen.
Heb je een leuke anekdote / verhaal wat je hebt meegemaakt bij de Melkweg?
Ik heb wel wat smeuïge backstage verhalen, maar what happens in the backstage, stays in the backstage, helaas!
Een absoluut hoogte- maar ook gelijk dieptepunt is dat ik bijna een show met The Rolling Stones had bevestigd in de Melkweg. De Stones wilden graag een try-out doen voor hun grote show in de Arena later die periode. Alle zalen van de Melkweg waren vrijgemaakt, het ticketingplan was doorgesproken en de catering ruimte was al bijna gemeubileerd…en toen ging het toch niet door. Dit was natuurlijk een uniek hoogtepunt geweest en daardoor een behoorlijke teleurstelling toen het niet doorging, maar ook het proces tot dat moment was een mooie en bijzondere ervaring. De adrenaline gierde een paar weken lang door mijn lijf en dit soort projecten maakt het werken voor de Melkweg extra leuk en spannend.
Wat zijn jouw ambities voor de toekomst?
Ik wil graag de verschillende disciplines en functies van de Melkweg meer met elkaar verbinden. We hebben een prachtig pand met drie concertzalen, de Cinema, de Expo en een inmiddels goedlopend restaurant. Dat prachtige pand moeten we vaker optimaal benutten door middel van grotere evenementen en festivals. Het geheel is in het geval van de Melkweg absoluut groter dan de som der delen. Verder ben ik nog lang niet uitgekeken op het programmeren van concerten. Iedere dag is anders en er is ook elke dag weer een nieuwe spannende artiest te ontdekken.
Als jij jonge mensen nu een les zou mogen meegeven, wat zou dat dan zijn?
Maak een plan en zorg dat je dat verwezenlijkt. Deins niet terug voor minder leuke klussen: geen enkele baan is alleen maar leuk of spannend en je hebt soms ook lows nodig om tot highs te komen. Daarnaast heb ik persoonlijk alles te danken aan mijn stages, natuurlijk in de eerste plaats de Melkweg. Dus wees kritisch bij het zoeken en vinden van stages want het zou zoals in mijn geval het begin van je carrière kunnen zijn.