• Expositie

Angisa talk

Expo

Let op: dit evenement heeft al plaats gevonden

    Na de Angisa workshop vindt er een gesprek plaats over de relatie tussen cultureel erfgoed en kunst vanuit een postkoloniaal perspectief. Dit gesprek wordt geleid door Tailors & Wearers en omvat een inleiding door Michelle Piergoelam over fotografie en Jane Stjeward-Schubert over erfgoed. Bij de talks zijn de volgende sprekers ook aanwezig: modeontwerper Denzel Veerkamp, filmmaker Anouk Vasilda en textielkunstenaar Cheraine Baljé.

    Moderatie zal worden verzorgd door Migaisa Poeketi

    We zien je op 19 juni in Melkweg Expo!

    Deze talk wordt georganiseerd door Michelle Piergoelam in samenwerking met Melkweg Expo.

    Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. 

    Deelnemers

    Denzel Veerkamp is een sociaal-cultureel georiënteerde ontwerper die zich bezighoudt met onderwerpen als biculturele identiteit en transgenerationele geschiedenis. Veerkamp, geboren in Amsterdam als zoon van een Nederlandse moeder en een Surinaamse vader, verweeft collectief leed uit de Nederlands-Surinaamse geschiedenis nauwgezet met zijn eigen confrontaties. Zijn upcycling- ontwerppraktijk verweeft storytelling, traditionele Surinaamse kostuums, avontuurlijke patchworks, textielcontrasten en speelse volumes. Veerkamp daagt Eurocentrische benaderingen uit, strevend om opgelegde verhalen af te leren en deze te vervangen door alternatieve realiteiten. Via zijn werk bekritiseert hij westerse, kapitalistische modesystemen, waarbij hij ongemak, openheid, interactie en innovatie omarmd in zijn transformerende verhaal.

    Anouk Vasilda
    Om een verwarde ervaring van haar Surinaamse identiteit aan te pakken, navigeert Anouk Vasilda door persoonlijke en nationale archieven. Ze haalt beelden uit hun oorspronkelijke context en laat ze een andere kant op varen. Haar werk zweeft tussen persoonlijke ervaringen en het collectieve geheugen en onthult de manier waarop het verleden in het heden sijpelt. Met haar film 'Saminah' won Vasilda de Carat Lucas Gassel-prijs in 2023. Hierin toont ze familiedocumenten en vintage beelden uit Suriname en Indonesië, waarbij de nadruk wordt gelegd op de strijd van het ontdekken.

    Cheraine Baljé is een textielkunstenaar afkomstig uit de bruisende stad Rotterdam. Met passie voor hedendaagse kunst en een diepe waardering voor traditionele technieken, combineert ze naadloos het oude met het nieuwe, wat resulteert in boeiende en tot nadenken stemmende creaties. Balje's artistieke reis begon op jonge leeftijd, onder invloed van het breien, naaien en ander textiel gebruik van haar oma. Geïnspireerd door de mogelijkheden die textiel bood, raakte ze al snel ondergedompeld in de wereld van stof en draad. Haar hedendaagse kunstwerken dienen als een brug tussen het verleden en het heden. Via haar creaties onderzoekt ze thema's als identiteit, herinnering en cultureel erfgoed, en biedt ze kijkers een kijkje in de complexiteit van menselijke ervaringen.

    Jane Stjeward-Schubert is koto- en angisadeskundige, hoedenmaker en mede-oprichter van Stichting Tailors & Wearers. Haar interesse in mode en kleding heeft zij van haar moeder overgenomen die thuis naaister was. Na haar emigratie vanuit Suriname in 1972 heeft zij zich verder gespecialiseerd in het maken van maatkleding. Haar liefde voor Surinaams cultureel erfgoed en haar mode achtergrond zorgden voor de gedrevenheid om alles over de koto en de angisa te willen leren. Waar mogelijk levert Jane haar bijdrage om over de angisa en haar geschiedenis te vertellen en om de techniek van het vouwen van deze bijzondere hoofddoek aan anderen te leren.  Tailors and Wearers kijkt naar de Afro-Surinaamse klederdracht door de bril van ambacht, antropologie en fotografie. We bundelen onze krachten om de kennis rondom Afro-Surinaamse klederdracht te behouden, te ontwikkelen en uit te wisselen.

    Michelle Piergoelam is kunstfotograaf, afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze creëert visuele verhalen op basis van culturele mythes, dromen en herinneringen. Ondanks haar Surinaamse achtergrond wist ze weinig van het land af. Haar nieuwsgierigheid om hier meer over te willen leren zette haar aan tot het onderzoeken van de culturele verhalen, sprookjes en mythes. Ze maakt bewust gebruik van inheemse legendes, geografie en antropologie om onderbelichte delen van de geschiedenis te behouden en te delen. Ze onderzoekt verschillende fotografische technieken en gebruikt elementen van de nacht als vorm. Details worden het onderwerp en kleine gebaren laten van zich spreken zodra het flitslicht over hen heen valt.

    Migaisa Poeketi (moderator) werkt als zelfstandig ondernemer bij verschillende organisaties als communicatieprofessional. De constante nieuwsgierigheid naar haar roots heeft ervoor gezorgd dat de onderwerpen kolonialisme, slavernij en de doorwerking daarvan een belangrijke rol vormen in haar werk. Als zelfstandig ondernemer wordt zij onder andere ingezet rondom thema’s die met diversiteit en inclusie te maken hebben. Zij heeft een brede interesse in geschiedenis, kunst en cultuur en maatschappelijke onderwerpen.

    Evenementen